Η ακράτεια ούρων είναι μια πάθηση που απασχολεί το 20% των Ελληνίδων οι οποίες όμως διστάζουν να αναφέρουν το πρόβλημά τους στον γιατρό τους είτε για λόγους ντροπής είτε επειδή πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά σε μεγαλύτερο ποσοστό άτομα πιο μεγάλης ηλικίας. Ωστόσο, η ακράτεια ούρων μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες νεαρότερης ηλικίας για αυτό και δεν πρέπει να αποτελεί θέμα ταμπού.

Οι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή την πάθηση είναι πολλές και διαφέρουν κατά περίπτωση. Πολλές φορές όμως το πρόβλημα μπορεί να λυθεί ριζικά και αποτελεσματικά και να απαλλαγείτε μια για πάντα από την ακράτεια που σας ταλαιπωρεί.

Ποιες οι αιτίες για την ακράτεια

  • Πολλές γέννες ή δύσκολοι τοκετοί. Ένα μεγάλο ποσοστό παρουσιάζεται σε γυναίκες ύστερα από ένα δύσκολο τοκετό ή μετά από πολλές γέννες όπου μπορούν να προκληθούν κακώσεις των ιστών της περιοχής της πυέλου σε γυναίκες ηλικίας 35-40 ετών.
  • Εμμηνόπαυση. Την περίοδο την εμμηνόπαυσης τα οιστρογόνα στον γυναικείο οργανισμό μειώνονται με αποτέλεσμα η έλλειψή τους να οδηγεί σε ατροφία μυών και νεύρων. Επομένως, μπορούν να προκληθούν προβλήματα κατά την συγκράτηση ούρων.
  • Επεμβάσεις. Γυναικολογικές επεμβάσεις στην κοιλιά ή τον κόλπο οφείλονται στην κακή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.
  • Παχυσαρκία. Όταν μια γυναίκα έχει παραπάνω κιλά πιέζεται η ουροδόχος κύστη με αποτέλεσμα να προκαλείται πρόβλημα στο ουροποιητικό.

Πως θα αντιμετωπίσετε την ακράτεια που σας ταλαιπωρεί

Αρχικά, θα πρέπει να αποδεχθείτε το πρόβλημά μας και να επισκεφθείτε έναν γιατρό ο οποίος θα δει το ιστορικό, θα σας εξετάσεις για να ελέγξει την λειτουργία της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, όταν η ακράτεια είναι ήπιας μορφής μπορείτε να την ελέγξετε με απλές κινήσεις.

Οι ασκήσεις Kegel είναι ασκήσεις με σκοπό την τόνωση των μυών που περιβάλλουν την ουρήθρα. Οι ασκήσεις αυτές καθυστερούν την επιδείνωση της ακράτειας, εφόσον γίνονται διαρκώς.

Το καλό με αυτές τις ασκήσεις είναι ότι μπορούν να γίνουν παντού και ανά πάσα στιγμή, από το γραφείο μέχρι το σπίτι σας με την βοήθεια εκγυμναστή μυών Kegel.

Καλό θα ήταν η κυρίες που υποφέρουν από ακράτεια και έχουν αυξημένο βάρος να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια κιλών. Η παχυσαρκία αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η ακράτεια.

Αν η ακράτεια που σας ταλαιπωρεί είναι μέτρια τότε μπορείτε να προστατευτείτε φορώντας πάνες ή βρακάκια ακράτειας  ή άλλα προϊόντα ακράτειας που θα σας προστατέψουν, τα οποία είναι άνετα και απορροφούν μεγάλες ποσότητες υγρού.

 

Δείτε περισσότερα για ακράτεια:

  • Γυναικεία ακράτεια. Από τι προκαλείτε και πώς αντιμετωπίζεται;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *