Τα διαγνωστικά αυτοκινήτων είναι απαραίτητα εργαλεία στις μέρες μας. Είναι αυτά που θα μας ενημερώσουν για τυχόν πρόβλημα που αντιμετωπίζει το αυτοκίνητό μας.

Στην αγορά βρίσκονται διάφορες συσκευές διαγνωστικών αυτοκινήτων για διάφορα μοντέλα και με πολλές δυνατότητες, ανάλογα με αυτό που σας ενδιαφέρει. Τα πρώτα που θα προσέξετε είναι αυτά μεγάλων εταιρειών όπως η Μερσεντές, όμως, είναι κατάλληλα μόνο για τις συγκεκριμένες μάρκες.

Σίγουρα θα βρείτε και πιο πρακτικές και οικονομικές, οι οποίες μπορούν να συνδεθούν, με παραπάνω από ένα μοντέλο αυτοκινήτου. Η αγορά τους καθίσταται αναγκαία και σας γλυτώνει κατά 80%, από μια επίσκεψη σε συνεργείο αυτοκινήτων.

Τι είναι η θύρα OBD και πώς θα καταλάβω ότι υπάρχει στο όχημά μου;

Από περίπου το 1995 και με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα τα οχήματα που εξέρχονται στην αγορά, θα πρέπει να έχουν εγκατεστημένα διαγνωστικά συστήματα αυτοκινήτων ( car diagnostic), τα οποία έχουν πάνω τους τυποποιημένες μονάδες διασύνδεσης και φίσες για να μπορεί να γίνει σύνδεση, με οποιοδήποτε εξοπλισμό διάγνωσης.

Τα πρότυπα σύνδεσης που θα βρείτε είναι τα OBD1 και OBD2, ενώ τα πρώτα του βήματα κάνει και το πρότυπο OBD3. Το τελευταίο, είναι αρκετά εξελιγμένο καθώς μπορεί να αποστείλει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον κινητήρα σε μία ελεγχόμενη βάση δεδομένων.

Ανάλογα με τα πρότυπα, αντιστοιχίζονται και οι θύρες. Έτσι έχουμε τις θύρες OBD1, OBD2, OBD3. Για να τις εντοπίζουμε στο αυτοκίνητό μας θα πρέπει να κοιτάξουμε στα εξής σημεία:

  • στην καμπίνα των συνεπιβατών
  • κάτω από το τιμόνι (περιοχή του οδηγού)
  • στο κουτί της ασφαλειοθήκης
  • κάτω από την τσιγαροθήκη του οδηγού
  • κάτω από την τσιγαροθήκη των επιβατών

Η θύρες είναι πολύ πιθανόν να έχουν ταπωθεί με προστατευτικό καπάκι και να μη γίνονται άμεσα αντιληπτές.

 

 

Πώς θα με βοηθήσει το διαγνωστικό να καταλάβω πιθανό πρόβλημα του κινητήρα;

Αν παρατηρήσετε να αναβοσβήνει ένα λαμπάκι στο ταμπλό του οχήματός σας, με την ένδειξη MIL (Mulfunction Indicator Lamp), τότε σίγουρα υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Σε περίπτωση που παραμείνει αναμμένο, τότε μιλάμε για πρόβλημα που οφείλεται στα μηχανικά μέρη του κινητήρα.

Το πρόβλημα στην ανάφλεξη ή τον ψεκασμό είναι αρκετά σοβαρό και για αυτό το λόγο, μπαίνει όπως λέμε σε safe mode. Το όχημα ακινητοποιείται σταδιακά, ενώ το σύστημα διάγνωσης του αυτοκινήτου αποστέλλει ή αποθηκεύει τα δεδομένα από τους κρίσιμους αισθητήρες στην περιοχή μνήμης που ονομάζεται Freeze Frame.

Πώς θα συνδεθώ με το διαγνωστικό μηχάνημα και τη θύρα ODB;

Στην αγορά θα βρείτε διαγνωστικά αυτοκινήτων για κάθε μοντέλο μαζί με τις κατάλληλες καλωδιώσεις. Επίσης θα βρείτε αντάπτορες μετατροπής σε περίπτωση παλιού μοντέλου με διαφορετική φίσα.

Για να κάνετε τη διασύνδεση, θα πρέπει πρώτα από όλα να συνδεθείτε με wi-fi ή bluetooth από μια συσκευή ίντερνετ, όπως υπολογιστής, έξυπνο τηλέφωνο και τάμπλετ. Για την περίπτωση του bluetooth, θα πρέπει να γίνει σύζευξη συσκευών.

Το επόμενο βήμα, είναι να μπείτε στο κατάλληλο πρόγραμμα ώστε να ελέγξετε τις παραμέτρους του κινητήρα σας. Στις συσκευές διάγνωσης αυτοκινήτων, υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχει κάποιο πρόγραμμα το οποίο να χρησιμοποιείται μόνο από τον υπολογιστή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, θα πρέπει να κατεβάσετε εσείς κάποιο πρόγραμμα από το iOS App Store ή το Google Play Store, όπως για παράδειγμα Blue Driver OBD2 Scan Tool και  iOBD2 -XTOOLTECH CO. LTD.

Αν κάνατε όλα αυτά, είστε έτοιμοι για να κάνετε τις δικές σας διαγνώσεις και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σας ευχηθούμε καλές διαγνώσεις!

 

Δείτε περισσότερα για διαγνωστικά αυτοκινήτων:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.